lauantai 9. maaliskuuta 2013

Täkin tikkaaminen / Quilting

Kuka tietää mikä tämä on? Näyttää pöydältä ilman kantta.


Tilkkutyöharrastajat ehkä tietävät, mutta minä en olisi vielä vuosi sitten tiennyt. Olen tehnyt joitakin vanhanajan perinnekaluja, mistä kaikki eivät ehkä ole tienneet mihin niitä on aikoinaan käytetty, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun teen sellaista, mistä en itsekään ollut koskaan kuullut. Kyseessä on tikkauspuut, joilla tikataan tilkkupeittoja. Eivät ilmeisesti kovin yleiset Suomessa, mutta vaikkapa Amerikassa tavallisemmat, siellä niitä saa ostaa uusia kaupasta tänäkin päivänä, eri kokoisia ja näköisiä. Peitto, vanu ja taustakangas kiinnitetään pyöriville tukeille ja kiristetään, sitten vain neula käteen ja tikkaamaan (nykyään on sellaisiakin tikkauspuita, mihin saa liitettyä oikein ompelukoneen). Uudet tikkauspuut saa vielä kallistettua parempaan työasentoon ja noita tukkeja saattaa olla useampi, mutta nämä kuvaavat vanhoja eivätkä kallistu. Löysin sattumalta pienen palan tilkkupeiton näköistä kangasta, mutta kankaan saa vaihdettuakin, sillä tukit pyörivät ja kiristimet toimivat.


Taustatutkimusta tehdessäni sain selville, että tikkauspuita on käytetty Suomessa noin 1900-luvun alussa täkin tikkaamiseen, ei siis tilkkutäkin vaan ihan yhdestä kankaasta tehdyn kuten alla vasemmalla. Tikkauspuut olivat niin isoja, että siihen mahtui koko täkki ja työtä saatettiin tehdä porukalla. Täkintikkaaja oli jopa oma erityinen ammattiryhmänsä.


Someone asked me if I could make a quilting frame for dollhouse. I didn't know what that is, because it is not very common in Finland and I am not interested in quilting. But I made some research and found out that big quilting frames were used in Finland too in the beginning of 1900 to stitch quilts like that on the left frame. I made my quilting frame to look like those old ones, nowadays they can be slightly different. These are also really working.

8 kommenttia:

  1. Upea ja erikoinen kodintarvike! En ole koskaan tällaisesta kuullutkaan, mutta varmaan on aikoinaan ollut ihan tarpeellinen työväline.

    VastaaPoista
  2. Tuollaiset puut olen nähnyt joskus lapsuudessani, kun meille tilattiin kotiin täkit. Ne olivat paksut ja painavat, värikin oli suunnilleen sama kuin mallissasi. Hienoa että tallennat minikoossa vanhaa kodin tavaraa.

    VastaaPoista
  3. Askaisten Louhisaaren kartanolinnan piharakennuksessa voi ainakin tutustua tikkauspuihin. Käydessäni siellä viimeksi (pari vuotta sitten) oli jopa mahdollista kokeilla täkin tekoa. En tiedä onnistuuko se nykyään.
    Erinomainen lisäys perinteisten käsityövälineiden sarjaasi!

    VastaaPoista
  4. Pukkilan kartanomuseossa on isoisoäitini peruja olevat täkkipuut, joten tutut perinnekalut :-)

    VastaaPoista
  5. Great work they would look wonderful in a crafty mini home.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes, they would. I have made other old craft tools too, maybe I'll do a room for them some day.

      Poista
  6. Kiitos kommenteista. Mielenkiintoista kuulla muistoja tavaroista, mitä teen, ja hienoa, että niitä vielä pääsee näkemään museoissa. Itse odotin näkeväni tällaiset tikkauspuut Noormarkun kotiseutumuseossa, koska siellä on yhtenä rakennuksena täkintikkaajan mökki, mutta eipä vain näkynyt tikkauspuita.

    VastaaPoista
  7. Kiitos, kun esittelit mielenkiintoisen uuden tuttavuuden! Upeat ovat nämäkin, kuten muutkin tekemäsi jutut. :)

    VastaaPoista