perjantai 27. marraskuuta 2015

Kaappisänky

Pitkästä aikaa tuli tehtyä uusi "korkoonen" -  lainausmerkeissä siksi, ettei tästä oikeastaan voi käyttää sitä nimitystä, koska on peräisin Satakunnasta. Olen jo useampana kesänä käynyt Noormarkun kotiseutumuseossa katselemassa siellä olevaa ovin varustettua kerrossänkyä ja suunnitellut sen tekemistä. Viime kesänä minulla oli jo kamera mukana ja nyt sitten sänky on toteutettu mininä. Peileissä pitäisi olla vielä kukkamaalaukset, ja pohjavärin kanssa kävi niin, että vihreää olin sekoittamassa ja vihreältä maali näytti vielä koepalassani, mutta tänä aamuna, kun menin katsomaan kuivunutta sänkyä, niin sepä olikin sininen.


Tämä on sikäli erikoinen, ettei ole mikään vanha. Itse asiassa se on täysin käyttämätön, Maire Gullichsen on sen teettänyt varta vasten museoon lahjoitettavaksi, noin 1950-luvulla, luulisin. Sänky ja toinen yksinkertaisempi ilman ovia oleva valmistettiin Ahlström oy:n puusepänverstaalla arkkitehti Y. Laine-Juvan piirustusten mukaan. Merkillistä on sekin, että miksi museoon haluttiin juuri nämä, kun ei Satakunnassa ole yleisesti ollut talonpoikaiskerrossänkyjä käytössä. Tällaisia, missä on alasänky ovien takana, on tavattu toisaalta Tornionjokilaaksossa ja toisaalta lounais-Suomessa esim. Uudenkaupungin seudulla, missä olenkin kerran nähnyt kolmikerroksisen sängyn, jossa oli kahdessa alimmassa kerroksessa ovet.

Ja huomenna sitten Turkuun Aboa Vetukseen nukkekotijoulumarkkinoille (paljastetaan nyt etukäteen, että yksi jouluun liittyvä tuote minulta löytyy, sallattihakkuri- ja kaukalo rosollin tekoon) ja nukkekotinäyttelyä katsomaan.

10 kommenttia:

 1. Erikoinen sänky, en ole ennen kuullut ovellisesta kerrossängystä. Sinun versiosi on todella hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna. Ovelliset olivatkin harvinaisempia ja yleensä myös vanhimpia, paitsi tämä Noormarkun yksilö.

   Poista
 2. Hieno! Jossain museossa olen minäkin kaappisängyn nähnyt. Siellä on joku käynyt yöllä maalaamassa sängyn omalla mielivärillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja. Oi, minäkin haluaisin päästä näkemään vanhan tällaisen vielä jossain. Varmaan olin niin väsynyt maalatessani, etten edes värejä erottanut.

   Poista
 3. Aivan ihana sänky tämäkin! Upea mininä, täytyy joskus käydä katsomassa 1:1 -koossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila. Kannattaa käydä, jos siellä päin liikkuu. Se on sellainen pihapiiri, missä päärakennus ja pieniä ulkorakennuksia sekä reunalla täkintikkaajan pikkuinen mökki. Siellä on paljon muutakin mielenkiintoista esineistöä.

   Poista
 4. Hieno sänky! Ovellisia 1:1 versioita en ole nähnyt Lounais-Suomessa mutta verhollisia kylläkin (ei niistä ole ovet menneet rikki vaan alimman sängyn edessä on verhot alunperinkin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ovelliset ovat olleet harvinaisempia sielläkin, lähinnä niitä on tavattu muutama juuri Uudenkaupungin ympäristössä, muuten olleet niitä verhollisia.

   Poista
 5. Nämä sinun huonekalusi ovat käsittämättömän hienoja. Ihailen suuresti sitä, kuinka huolellisesti teet kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Välillä tuntuu, että olen liiankin huolellinen ja laitan näihin liikaa yksityiskohtia, jolloin hintaakin on pakko nostaa ylitse monen asiakkaan mukavuusrajan.

   Poista