lauantai 26. marraskuuta 2016

Kaksi kertaa taas / Again and again

Oman paikkakunnan nähtävyydet tahtovat joskus jäädä kauempana sijaitsevien ehkä hienompien paikkojen jalkoihin. Kesällä vähän korjasin tilannetta ja kävin ensimmäistä kertaa tutustumassa muun muassa Merikarvian kalastusmuseoon. En odottanut paljoa tai oikeastaan nimen omaan ajattelin, ettei juuri mikään voisi minua vähempää kiinnostaa kuin jotkut vanhat kalanpyydykset. No, oli siellä niitäkin, enkä kauheasti innostunut, mutta lisäksi oli pieni mökki, joka esitti kalastajaperheen asumusta. Näin muutamia ihan kivoja esineitä, sellaisia mitä nyt aina museoissa näkee, mutta yksi oli ylitse muiden, todella erikoisen mallinen rukki. Niin, taas kerran rukki! Tavallisesta vinorukista sen erotti se, että kolmen ohuen jalan sijasta siinä oli kaksi paksua ja niiden välissä lyhyt kapea tukki - vaan eipä sitä tarvitse selitellä, sillä tietysti olen tehnyt sen pienoiskoossa:

Nukkekodin asukas lienee yhtä innoissaan kuin minä, koska on jo aloittanut kehräämään, ja mikäs on kehrätessä, sillä kaikki osat liikkuvat mitkä oikeassakin: rullakin pyörii erikseen ja  lyhty erikseen, niin että syntyy kierrettä, ja lanka tulee oikeasti torven läpi. Museon opas ei osannut rukista kertoa ja myöhemmin koetin tuloksetta etsiä kuvaa vastaavasta; olisiko tämä paikallinen erikoisuus vai kenties jopa jonkun merimiehen tuominen ulkomailta.

Pyöriä tuli tehtyä yksi enemmän kuin runkoja, joten siitä syntyi kattoon ripustettava kynttiläkruunu. Kynttilänpidikkeet ovat pieniä eyelettejä ja itse kynttilät muovisista vanupuikon varsista.


Olen laiminlyönyt blogiani ja unohtanut siten tästäkin kertoa: Minusta ja miniatyyreistäni oli taas hieno juttu lehdessä, tällä kertaa "ihan oikeassa", Antiikki & design -lehden numerossa 10, jonka ilmestyi noin kuukausi sitten. Tässä ensimmäinen sivu: Last summer I visited a fishing museum located nearby where I live. There was also a fisherman's cottage and in there an unusual spinning wheel. I have never seen anything like that before and of course I wanted to make it in miniature size. I also made an extra wheel and it became a chandelier.

Besides, me and my miniatures were published again, this time in a "real" magazine, in a Finnish antique journal called Antiikki & Design. The title means: I want to make a perfect miniature.

9 kommenttia:

 1. Todella hieno rukki, olin ensin varma, että se on aidon rukin kuva! Olet todella taitava! Myös kynttiläkruunu on upea, mistä olet saanut tai tehnyt sellaiset pyörät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ingi. Rukin pyörät olen tehnyt myös alusta alkaen: pienat ovat sellaisista sorvatuista hammastikuista, vihreän rukin pyörän pienoihin veistin vielä puukolla lisää muotoa. Pyörän reuna on puuta ja tulppaanikoristeet leikkasin pahvista, niiden varret ovat katkaistuja nuppineuloja.

   Poista
 2. Olet mielettömän taitava ja teet pikkutarkkaa työtä. Niin aitoja esineitä, ettei pelkkien kuvien perusteella voisi tietää, onko nukkis vai 1:1 esineitä...älä unohda blogin päivitystä, seuraan innolla blogiasi;)

  Terkuin:Lea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, Lea. Välillä vain jää blogin päivittäminen, mutta yritän olla jatkossa aktiivisempi - tai jos nyt edes samaan tahtiin jatkaa.

   Poista
 3. Oikeaksi minäkin luulin.. että sieltä museosta taltioitu kuva. Taitavaa työtä jälleen kerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mare. Siitä tiedänkin onnistuneeni: että esineestä tulee sellainen, ettei sopivalla taustalla valokuvasta arvaa, onko kyseessä oikean kokoinen vai miniatyyri.

   Poista
 4. Olet taas tehnyt mahtavaa työtä! Mukavaa, että töistäsi oli juttu tuossa mainitsemassasi lehdessä. Täytyypä katsoa, josko se olisi vielä myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna. Voi kyllä olla, ettei lehteä ole enää myynnissä, sillä on tainnut jo ilmestyä seuraavakin numero. En tiedä, miksi en saanut kirjoitettua siitä aikaisemmin blogiin, vaikka innoissani odotin juttua. No, kirjastosta ainakin löytää.

   Poista
  2. Aivan niin, ei näkynyt enää myynnissä, joten seuraavaksi suunnistan kirjastoon!

   Poista