lauantai 19. elokuuta 2017

Vaihteeksi käsitöitä / Handwork

Vielä löytyy onneksi tekemättömiä käsityövälineitä. Tällaisen raahasin vintiltä alas ja "pienensin".


Rullat pyörivät ja ylempiä voidaan nostaa tai laskea.
Olen tätä monesti katsellut, mutta en oikeastaan tiennyt, mikä se on. Noin 15 vuotta sitten niitä vielä näkyi usein maalaishuutokaupoissa ja myytiin vyyhdinpuina, mikä se täsmällisesti ottaen ei taida olla. Koristelemattomasta ulkonäöstä päätellen esine ei ole kovin vanha, ei ainakaan vanhempi kuin 1900-luvulta. Mieheni muistaa tämän olleen tuvassa ja oli kuulemma pikkupoikana pyöritellyt hurjasti noita rullia, mutta kysymykseen että mitä sillä sitten tehtiin, hän ei osannut sanoa muuta kuin, että "kai siinä oli jotain lankoja". Nopea haku netissä tuottaa yllättävän tuloksen: tämä onkin ihan nykypäivänkin esine, sillä Toika valmistaa näitä yhä. Uusi on hieman erinäköinen ja rullia on vain kaksi neljän sijasta, nimeltään se on pystykerinpuut, ja rullien välille laitetaan lankavyyhti.I love making old handwork equipment in miniature size. The fullsize model for this one I found from our attic again.  The spools spin and the top part can be moved up and down. Actually I didn't know what it was precisely used for, but I soon found out that almost similar tools are still manufactured today - it is a kind of yarn winder.

8 kommenttia:

 1. Tällaista en ole koskaan ennen nähnyt. Hienosti onnistui "pienentäminen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä näitä ei ole pidetty niin hienon näköisinä, että olisi viitsitty säilyttää. En minäkään ole pitkään aikaan nähnyt muualla kuin omalla vintillä.

   Poista
 2. Ooh! No niin, sehän on täysin hyödyllinen kapistus. Aivan ihana minikoossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Yllätyin, kun huomasin, että niitä tehdään vieläkin.

   Poista
 3. Paraisten käsityökeskuksen kudontatuvalla tuollainen on käytössä. Kaiken kokoiset vyyhdit sopivat siihen ja se pysyy tukevasti paikallaan, kun puolaa vyyhdistä lankaa. Hyvänä puolena mainittakoon myös, että se vie vähemmän tilaa kuin "sirkansääret". Eli käytännöllisen ja käyttökelpoisen esineen valmistit! :)

  VastaaPoista
 4. Hurauskadun Kotiseutumuseoon tuo sopisi tosi hienosti! Myytkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyn kyllä, tulihan näitä tehtyä useampi. Laitan sähköpostia.

   Poista